ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Τα Καλάβρυτα, μια από τις πιο ιστορικές πόλης της Αχαΐας, είναι χτισμένη σε ύψος 756 μέτρων ακριβώς στο σημείο του αρχαίου Κύναιθα. Τα Καλάβρυτα βρίσκονται 77 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Πάτρας και προκειμένου να φθάσετε εκεί, μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο από Χαλανδρίτσα ή τη θαυμάσια διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο.
Η πόλη των Καλαβρύτων είναι ευρέως γνωστή όχι μόνο για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 ενάντια στους Τούρκους, αλλά και για την αντίστασή της στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου κατά των κατακτητών Γερμανών. Στα Καλάβρυτα κηρύχτηκε η επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου που είχαν συγκεντρωθεί στην Αγία Λαύρα. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Επέτειο της Επανάστασης του 1821, η αναπαράσταση της δοξολογίας και της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Μητροπολιτικό ναό των Καλαβρύτων.
Το 1943 τα Καλάβρυτα βίωσαν με το σκληρότερο τρόπο τα γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής όταν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 ο γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό κι έκαψε την πόλη. Στη μνήμη του μαρτυρικού οικισμού για τη Σφαγή των Καλαβρύτων, επάνω από την πόλη, υψώνεται ο λόφος του Κάπη που έγινε η εκτέλεση και το ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943.
Χιονοδρομικό κέντρο

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων διαθέτει τον υψηλότερο αναβατήρα και τη μεγαλύτερη χιονοδρομική πίστα στην Ελλάδα, τη Στύγα. Απέχει μόλις 200χλμ. από την Αθήνα και διαθέτει μεγάλη ποικιλία 12 πιστών για σκι και snowboard περιλαμβάνοντας όλα τα επίπεδα δυσκολίας και πλήθος υποστηρικτικών εγκαταστάσεων προσφέροντας έτσι μια αυθεντική εμπειρία σκι.

Οι πίστες του κέντρου είναι δώδεκα με συνολικό μήκος 20 χλμ. Το Χιονοδρομικό Κέντρο εξυπηρετείται από 7 συνολικά αναβατήρες: έναν τριθέσιο εναέριο, ένα διθέσιο εναέριο και πέντε συρόμενους (2 ‘πιάτα’, μια ‘άγκυρα’ και 2 baby lifts).

Το Μέγα Σπήλαιο, Καλάβρυτα
Η ιστορική μονή του Μεγάλου Σπηλαίου: 10 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, στο δρόμο που ενώνει την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα, 13 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο Georgios V chalet Καλάβρυτα.
Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε το 362 μ.Χ. από τους μοναχούς Συμεών και Θεόδωρο μέσα στο άνοιγμα φυσικού σπηλαίου όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Είναι χτισμένο σε ύψος 924 μέτρων και περιβάλλεται από ένα πανέμορφο τοπίο, της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού που διασχίζει ο οδοντωτός σιδηρόδρομος κοντά στο χωρίο Ζαχλωρού.
Φάρος της ορθοδοξίας και του ελληνισμού, το Μέγα Σπήλαιο φυλάσσει τη Θαυματουργή Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Μεγαλοσπηλαιώτισσας που είναι φτιαγμένη από κερί και αρωματικές ουσίες από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Οι τοίχοι της εκκλησίας στο μοναστήρι καλύπτονται με νωπογραφίες από το 1653. Επίσης εκεί φυλάσσονται και χειρόγραφα Ευαγγέλια, άμφια και ιερά κειμήλια. Κέντρο αντίστασης κατά των κατακτητών και παρότι δέχτηκε πολλές επιθέσεις, η μονή του Μεγάλου Σπηλαίου ποτέ δεν κατακτήθηκε. Το γεγονός που ξεχώρισε ήταν η απόκρουση της επέλασης του Ιμπραήμ τον Ιούνιο 1827 όταν ο ηγούμενος Δαμασκηνός απάντησε στους Τούρκους: «… δια να προσκυνήσωμεν είναι αδύνατον… αν έλθεις εδώ να μας πολεμήσεις και μας νικήσεις, δεν είναι μεγάλον κακόν, διότι θα νικήσεις παπάδες, αν όμως νικηθείς… θα είναι ντροπή σου…». Και πράγματι αναγκάστηκε να αποσυρθεί χάρη στη γενναία άμυνα.
Αγία Λαύρα

Το Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας: 4,5 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, 7,5 χιλιόμετρα από το Georgio’sV chalet Καλάβρυτα. Ιδρύθηκε τον 10ο αιώνα από έναν ερημίτη, τον μοναχό Ευγένιο, αλλά κάηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους το 1585 και το 1827 και από τους Γερμανούς το 1943. Το 1950 επανοικοδομήθηκε στη σημερινή της θέση και μορφή.

Τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, η Αγία Λαύρα φυλάσσει τον πολυτιμότερο θησαυρό της, διάτρητο από σφαίρες το λάβαρο της Επανάστασης, πολύτιμα ευαγγέλια, ιστορικά αντικείμενα και εθιμοτυπικά εργαλεία, εγκόλπια, καθώς και τα άμφια και την ποιμενική ράβδο του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Σημαντικός θησαυρός είναι τα 3,000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της, το παλαιότερο από τα οποία χρονολογείται το 1502.

Τόπος Θυσίας Καλαβρύτων

Τον Τόπο Θυσίας στα ανατολικά της πόλης των Καλαβρύτων, που υπενθυμίζει το ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1944, και το Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, που στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, απέναντι από το σταθμό του τραίνου (οδοντωτός), ως ένδειξη σεβασμού στη θυσία των περισσοτέρων από 1400 ανδρών ηλικίας 14 ετών και πάνω που εκτελέστηκαν από τους κατακτητές.

Ακόμα στην πόλη των Καλαβρύτων αξίζει να δείτε την Δημοτική Πινακοθήκη, το παλιό Αρχοντικό της Παλαιολογίνας του 15ου αιώνα, το σταθμό του τρένου (οδοντωτός) και να περπατήσετε στους όμορφους γραφικούς δρόμους της πόλης όπου μπορείτε να ψωνίσετε τοπικά παραδοσιακά προϊόντα

Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Ένα από τα πλέον ιστορικά Μνημεία της πόλης μας είναι το Δημοτικό Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Ο ιστορικός και μαρτυρικός τούτος χώρος συνδέεται άρρηκτα με τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως με τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943, της Μαύρης Δευτέρας των Καλαβρύτων που συγκίνησε και θα συγκλονίζει όλη την ανθρωπότητα.

Σ΄αυτό το συμβολικό κτίριο έμελλε να ανοίξει η αυλαία και να παιχτεί η πρώτη πράξη του Καλαβρυτινού δράματος. Εδώ οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας: υπήρξε ο κατά τρόπο παραπλανητικό χώρος της συγκέντρωσής τους, του απάνθρωπου διαχωρισμού των οικογενειών, του οδυνηρού αποχωρισμού, του φρικτού εγκλεισμού των γυναικόπαιδων και του βίαιου απεγκλωβισμού τους.

Εδώ, το ιστορικό Δημοτικό Σχολείο της πόλης μας, είναι το «σπίτι των ηρώων μας», των αδικοχαμένων αγαπημένων μας προσώπων. Εδώ, σ΄ αυτήν τη νέα κιβωτό της ιστορίας αυτού του τόπου, στο Μουσείο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, στεγάζεται η μνήμη τους και τρέφει τις δικές μας πύρινες μνήμες.

Το σπήλαιο των Λιμνών, Πλανητέρο

Το σπήλαιο των λιμνών, 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο και την Κλειτορία, 13 χιλιόμετρα από το ξενοδοχείο Georgios V chalet Καλάβρυτα.
Κοντά στο χωριό Καστριά, θα σας εντυπωσιάσει με τις μοναδικές 13 λίμνες του, που εκτείνονται σε τρία επίπεδα (δύο από τα οποία επισκέψιμα), την σπάνια ομορφιά του και την μεγάλη του ιστορία. Ένα βιοσπηλαιολογικό εργαστήριο διεθνούς προβολής με λαβυρινθώδεις διαδρόμους, στοές, σταλακτίτες, σταλαγμίτες μήκους 1.980 μέτρων.
Στον ίδιο δρόμο προς τη Κλειτορία μετά από 8 χιλιόμετρα θα βρείτε το γραφικό Πλανητέρο σε υψόμετρο 700 μέτρων. Πλησιάζοντας η αλλαγή του τοπίου σας αφήνει με την υπόνοια ότι μπαίνετε σε νέες περιπέτειες. Καρυδιές, αμέτρητα πανύψηλα πλατάνια με εμφανείς πάνω στους κορμούς τους τις σφραγίδες του δασαρχείου Καλαβρύτων (είδη υπό προστασία, Natura 2000) και ορμητικά νερά συνθέτουν το εντυπωσιακό σκηνικό του πανέμορφου δάσους.
Στο Πλανητέρο πηγάζει κι ο ομώνυμος ποταμός, στις κοίτες του οποίου υπάρχουν εκτροφεία πέστροφας και φυσικά νόστιμες πέστροφες. Δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο και δοκιμάστε τις προς βρώσιν πέστροφες στις παρακείμενες ταβέρνες. Για τους πιο τολμηρούς λάτρεις της φύσης ξεκινούν ενδιαφέροντα ορειβατικά μονοπάτια προς Ελατόφυτο, Μάζι (30 λεπτά), Ντουρντουβάνα (6 ώρες), Λούσους (4 ώρες) και Καλάβρυτα (6,5 ώρες).

Εθνικό πάρκο Χελμού – Βουραϊκού

To Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού είναι ένας βοτανικός παράδεισος, όπου απαντώνται περίπου 1.500 είδη φυτών. Δάση ελάτης με αγκαθωτούς θάμνους στα ξέφωτά τους, όπως το ενδημικό κράταιγος ή μπερκιά, στολίζουν τις υψηλότερες πλαγιές του Χελμού. Στη δυτική πλευρά του, το έδαφος είναι πιο γόνιμο και το δάσος πλουσιότερο, παρουσιάζοντας μεικτή βλάστηση από μαύρη πεύκη, καστανιές, βελανιδιές και σειρά φυλλοβόλων δέντρων, όπως το αλιζάρι, ο σφένδαμος και η φλαμουριά. Πλάι στα ποτάμια και τα ρέματα συναντάμε συστάδες από πανύψηλα πλατάνια και κοντά τους μια μεγάλη ποικιλία από ιτιές, λεύκες και πικροδάφνες. Στην αλπική ζώνη, πάλι, η βλάστηση είναι αραιή περιλαμβάνοντας αγκαθωτούς θάμνους και άγρια χόρτα.
Στη Στύγα συναντά κανείς αρκετά σπάνια είδη αγριολούλουδων, όπως η Viola delphinantha, η Cardamine carnosa, το Anthericum liliago (κυκλάμινο) και άλλα ενδημικά φυτά της υπαίθρου: Verbascum acuale, Aurinia moreana, Gypsophila nana. Λόγω του δύσβατου της περιοχής του Βουραϊκού, η βλάστηση παρουσιάζει ενδιαφέρον, με πιο συνηθισμένα είδη την καμπανούλα, την κόκκινη βαλεριάνα και το τοπικό ενδημικό Achillea umbelata. Καλύτερη εποχή τους, φυσικά, η άνοιξη!